Gniazdka
3 Marzec 2015
Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy ją z masłem i szczyptą soli. Zdejmujemy rondel z ognia, wsypujemy mąkę i szybko, energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawiamy z ognia i studzimy. W tym czasie arkusz papieru do pieczenia smarujemy delikatnie ...
Rogaliki z marmoladą
2 Marzec 2015
Kruche rogaliki z marmoladą: 1/2 kg mąki pszennej (3,5 szklanki) 2 jajka (+ 1 do posmarowania) 250 g margaryny (1 kostka) 2 łyżki cukru 50 g świeżych drożdży marmolada (ewentualnie gęsty dżem lub konfitura różana) cukier puder do posypania Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w ...
Krokiety staropolskie
2 Marzec 2015
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać pokrajaną i zarumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, mąkę oraz ugotowane i posiekane grzyby. Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Formować podłużne wałeczki, maczać je w roztrzepanym jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju. Zobacz też: Krokiety warzywne z sosem sojowym
Delikatne faworki
2 Marzec 2015
Z mąki, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto – tak twarde jak na pierogi. Dodajemy spirytus. Ciasto należy długo zagniatać, a następnie zaczyna się zabawa – należy je porządnie zbić wałkiem! Ciasto składamy i ponownie zbijamy, aż powstaną pęcherzyki. Do ciasta dostaje się w ten sposób powietrze. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Możemy wyżywać się do woli. Następnie ...
Sernik klasyczny
1 Marzec 2015
Spód do sernika (duża blacha): 125 g masła 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g) 4 łyżki cukru pudru 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*) 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru ...
DOMOWY MAKARON
26 Luty 2015
Usypujemy stożek z mąki i wbijamy do niego jajka, dodajemy olej i sól. Mieszamy całość aby uzyskać jednorodną i sprężystą bryłę ciasta (W razie potrzeby dodajemy wody) Odstawiamy ciasto na 45 minut aby odpoczęło. Rozwałkowujemy ciasto na cienki listek. Wykrawamy dowolne kształty przy użyciu noża. Gotujemy przez 3 minuty w osolonej i wrzącej wodzie, odsączamy ...
Arancini – sycylijskie inspiracje!
22 Luty 2015
Zaczynamy od przygotowania risotto. Najlepiej zrobić je rano, lub poprzedniego dnia, gdyż schłodzone w lodówce będzie dużo łatwiej formować. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż stanie się szklista. Wrzucamy ryż i podsmażamy razem z cebulką, aż cały zostanie oblepiony oliwą i stanie się przezroczysty. Dolewamy pół szklanki bulionu ...
Pączki z serkiem homogenizowanym
21 Luty 2015
Pączki są przysmakiem każdego łasucha! Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, będzie to wybór zawsze trafiony! Dzisiaj proponujemy pączki z serkiem homogenizowanym – rozkoszuj się posmakiem wanilii! Palce Lizać! Składniki: 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią) 1 ...
Walentynkowe śniadanie
14 Luty 2015
Pyszne naleśniki w sam raz na Walentynki! Palce Lizać! Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki (150g) 1 szklanka mleka (250ml) pół tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady (50g) 1 czubata łyżka masła szczypta soli 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej olej do smażenia 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 400 g świeżych truskawek ...
PĄCZKI BANANOWE palce lizać!
11 Luty 2015
Bardzo prosty przepis na SZYBKIE pączki bananowe . 3 banany 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia cukier puder cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Banany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i WSZYSTKO mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę ...
