Croque monsieur to sycąca i smaczna francuska przekąska. To tost z szynką, sosem beszamelowym zapiekany serem. Poczuj się jak w paryskiej kawiarni!
składniki:
- 150 g startego sera ementaler
- 6 kromek pieczywa tostowego
- 3 plastry szynki
- 1 jajko
- 50g masła
- 30 g masła
- 1 łyżeczka oleju
- mąka
- 125 ml mleka
przyrządzanie:
1. Odkrajamy skórkę z chleba tostowego.
2. Ucieramy ser.
3. Robimy kanapki: pomiędzy dwa tosty wkładamy trochę sera i szynkę.
4. Przygotowujemy beszamel: w rondelku roztopić masło z olejem, mieszać, dodać mąkę i mleko gotować przez około 1 minutę.
5. Wlewamy sos do naszych tostów.
6. Tosty złożone obtaczamy w jajku, nakładamy na nie ser i wstawiamy do piekarnika na 10 minut aż ser się roztopi i kanapki będą złociste.