Doskonale nadająca się na przystawkę sałatka, która swój ciekawy smak zawdzięcza połączeniu wędzonej ryby ze słodką kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi.
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 1/2 kg wędzonej morskiej ryby (makrela, pikling itd.),
puszka kukurydzy
1 nieduzy por
2-3 ogórki kiszone
2 czubate łyżki majonezu
1 łyżjka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do samku
przyrządzanie:
Rybę obrać ze skóry i oczyścić z ości. Rozdrobnić. Kukurydzę odsączyć, a pora i ogórki pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć. Dodać majonez oraz pietruszkę i przyprawy. Schłodzić w lodówce. Podawać z białym pieczywem.
uwagi:
Dla obniżenia zawartości kalorii dobrze jest użyć majonez wymieszany z jogurtem naturalnym.