Sałatka, która powinna przypaść do gustu męskiej części kucharzy. Sprawdźcie przepis na sałatkę z boczkiem i jajkiem!
składniki:
- 1 główka sałaty (najlepiej gorzkawej, można zastąpić też mieszanką sałat z paczki)
- 4 jajka ugotowane na miękko lub w koszulkach
- 200 g wędzonego boczku
- Około 5-6 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 szklanka grzanek
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka oliwy czosnkowej (lub oliwa + 2 posiekane ząbki czosnku)
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 4 łyżeczki białego octu (np. jabłkowego)
- odrobina sosu Worcestershire (3-5 kropli)
przyrządzanie:
- Jajka gotujemy wedle uznania na miękko lub w koszulkach.
- Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki i przekładamy do miski.
- Boczek kroimy w słupki i smażymy na oliwie czosnkowej, aż kawałeczki będą chrupiące.
- Podsmażony boczek wykładamy na papierowy ręcznik, aby wchłonął tłuszcz.
- 2 kromki chleba lub bułkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, na tłuszczyku po smażeniu boczku.
- Na sałatę wykładamy pokrojoną w plasterki szynkę parmeńską, dodajemy grzaneczki i usmażony boczek – mieszamy.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy.
- Jajko kroimy na pół i wykładamy na sałatkę tuż przed podaniem. Polewamy sosem.
Zobacz też przepis na: Sałatka z kurczakiem w sosie musztardowo-miodowym