Sałatka nie musi być nudna. Specjalnie dla Was ciekawy pomysł na szybką sałatkę z gruszką, serem lazur i granatem. Idealna jako dodatek do potraw, a nawet jako solowy posiłek do lampki wina. Zdrowo i małokalorycznie. Sprawdźcie sami!
czas: 10 minut
składniki:
- do tej sałatki możesz wybrać dowolna "zieleninę". Dla leniwych, może być popularny mix sałatkowy sprzedawany w sklepach lub możesz skomponować swój zestaw z np. świeżych liści szpinaku, rukoli, roszponki, sałaty rzymskiej lub lodowej, cykorii.
- 2 gruszki
- 1 owoc granatu
- 50 g. sera pleśniowego lazur, jeśli koś jest fanem można dać i 100 gram
- garść orzechów włoskich, mogą być też migdały
- sos balsamiczny (do ozdobienia)
przyrządzanie:
- zieleninę dokładnie myjemy, by żaden piasek nie chrupał nam w zębach
- gruszkę najlepiej obrać i pokroić na kawałki, nie za duże i nie za małe
- owoc granatu obieramy i zostawiamy same ziarenka
- ser lazur kroimy na średniej wielkości plasterki
- orzechy kroimy na mniejsze kawałeczki, w wypadku migdałów należy je najpierw uprażyć i dodać do sałatki jak już będą zimne
- wszystko razem mieszamy
- do smaku i ozdoby można polać na koniec sosem balsamicznym