Festiwal zapiekanek trwa! Dzisiaj polecamy połączenie pieczarek i wędzonego boczku. To niepowtarzalne połączenie smaków zaskoczy każdego!
składniki:
- 20 dag boczku
- 250 g makaronu penne
- 20 dag pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- szklanka śmietany 18%
- 1 jajko
- 10 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- świeże zioła
przyrządzanie:
- Makaron ugotować al dente.
- Cebulę pokroić i podsmażyć razem z boczkiem na maśle.
- Pieczarki dokładnie oczyścić, umyć i również podsmażyć na maśle.
- Jajko roztrzepać za pomocą widelca, dodać śmietanę, przyprawy.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć warstwę makaronu, dodać składniki z patelni i zalać sosem.
- na wierzch posypać startym serem.
- Piec w 200 stopniach przez około 20 minut.