Pasternak do XVIII w. w Polsce był powszechnie wykorzystywanym zarówno w kuchni jak i medycynie warzywem. Jednak zdetronizowała go królowa Bona, a wraz z upowszechnieniem się ziemniaka zniknął z naszych stołów. Warto jednak przypomnieć sobie o tym podobnym do pietruszki korzeniu.
Pasternak może stanowić bardzo dobrą alternatywę dla ziemniaka, a ponieważ znakomicie się przechowuje zimą, jest możliwość wprowadzić go do naszej diety właśnie teraz. Wyglądem przypomina pietruszkę, jest jednak od niego większy i ma gładszą skórkę. Pachnie podobnie jak ona, jednak w smaku przypomina bardziej marchewkę, jest słodszy i jest od niej bogatszy w składniki. Podobnie jak pietruszka zawiera dużo witaminy C, skrobi i błonnika.
Poznajmy się na nowo
Pasternak posiada wiele właściwości leczniczych – ma działanie uspokajające, pobudza trawienie, reguluje krążenie i działa moczopędnie. W starożytnej Grecji i Rzymie podawano go do stołu przed innymi potrawami dla pobudzenia apetytu. Jego właściwości wykorzystywane są także przy produkcji leków stosowanych w leczeniu chorób skórnych. Zawiera dużą ilość potasu przy niskiej zawartości sodu, co korzystnie wpływa na równowagę elektrolitową, ponadto ma silnie działanie zasadotwórcze. Korzenie pasternaku są dobrym źródłem fosforu, magnezu oraz wapnia, zawierają także duże ilości witaminy E oraz związki pektynowe.
Pasternak wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. Najczęściej podaje się go w postaci gotowanej jak włoszczyznę lub przyrządza się z niego aromatyczną zupę. W wielu krajach, np. Francji, Irlandii i Anglii, z młodych liści przyrządza się sałatkę. Uważa się, że najlepsza szynka parmeńska pochodzi od świń karmionych pasternakiem a Irlandczycy produkowali z niego piwo.
Z tego korzenia można także przyrządzić surówki, podawać na słodko, dodawać do pasztetów czy zapiekać w piekarniku z dodatkiem ziół.
Na kolejnej stronie dowiedz się jak przyrządzić dania z pasternaku!