Budowanie odporności to długotrwały i niełatwy proces. Na co dzień można ją wspomóc dbając o prawidłowo zbilansowaną i urozmaiconą dietę. Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i ekspert kampanii „Pora na pomidora” powie, jakie polskie warzywa i owoce zasłużyły na miano naturalnych farmaceutyków i wzmacniają organizm podczas niesprzyjającej aury.
Bomba witaminowa
W okresie jesienno-zimowym organizm jest szczególnie narażony na drobnoustroje chorobotwórcze. W tym czasie warto sięgać po produkty obfitujące w wit. C, która zwiększa naturalną odporność organizmu oraz pomaga obniżyć ryzyko przeziębień, a także skraca czas ich trwania.
Kwas askorbinowy (wit. C) można znaleźć w większości rodzimych warzyw i owoców. Wśród nich największe jego ilości zawierają: papryka, brukselka, kapusta (w tym kiszona), kalafior, szpinak, natka pietruszki, pomidory, ziemniaki, truskawki i żurawina. Wchłanianie
i długość działania wit. C wspiera kwercetyna – silny przeciwutleniacz obecny w wielu owocach i warzywach takich jak: winogrona, truskawki, jabłka, porzeczki, czosnek, cebula czy brokuły.
W zapobieganiu i leczeniu objawów przeziębienia oraz grypy pomocne będą maliny
(np. w postaci soku lub mrożone), gdyż oprócz dużej zawartości wit. C są skutecznym środkiem przeciwgorączkowym. Dodatkowo owoce malin i ich liście działają przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie, a ich olejki eteryczne – rozgrzewająco. Korzystnie zadziała też sok z czarnej porzeczki, który zawiera rekordowe ilości wit. C, a także oczyszcza organizm z toksyn, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów oraz pomaga obniżyć gorączkę.