Kasza jaglana powoli wraca do łask. Jednak wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo jest królową polskich kasz! Ma oryginalny smak, świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, słodkimi, mięsnymi. Dobra na śniadania, obiady i kolacje. Przede wszystkim warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?Jakie dokładnie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Ale czy na pewno to kolejne „super food”? Koniecznie dowiedz się o niej czegoś więcej.
Właściwości
Warto jeść przy anemii. Ziarenka mają ponad 1,5 razy więcej żelaza niż polędwica wołowa. A to już coś. Jest ono oczywiście gorzej przyswajalne, ale gdy podasz kaszę w towarzystwie sałatki z pomidorem, papryką i natką pietruszki, jego wchłanianie się zwiększy. Nie zawiera glutenu, więc nie uczula. Ugotowana na mleku z dodatkiem bakalii warto podawać osobom zestresowanym. To bogate źródło witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny i niacyny) wspomagających pracę układu nerwowego, łagodzących objawy stresu i depresji. Kasza zawiera sporo lecytyny poprawiającej pamięć i obniżającej poziom cholesterolu. Jest także bogatym źródłem witaminy E opóźniającej starzenie się organizmu. Kasza jaglana wyróżnia się zawartością krzemionki. Dzięki niej włosy nabierają blasku, paznokcie są mocne, a skóra staje się gładka. Zmiksuj szklankę mrożonych malin, jagód lub truskawek z 4 łyżkami ugotowanej kaszy, łyżką miodu i połową szklanki mleka. Jedz taki deser 2 razy w tygodniu.
CZYTAJ DALEJ >>>