Jak osiągnąć efekt al dente?
Przestrzegajmy czasu gotowania podanego na opakowaniu. Perfekcyjny makaron jest miękki na zewnątrz i jędrny wewnątrz. Chodzi oczywiście o efekt al dente, dzięki któremu zachowuje swój kształt i jest sprężysty! Jeśli makaron został wyprodukowany z pszenicy durum – wtedy łatwiej osiągnie tę właściwość, ponieważ podczas gotowania traci mniej skrobi w porównaniu z makaronem ze zwykłej mąki pszennej. A trzeba pamiętać, że al dente to najważniejsza cecha dobrego makaronu!
Polewanie oliwą? Przelewanie wodą? Zdecydowanie nie…
Natychmiast po ugotowaniu makaron powinien być odsączony w dużym durszlaku. Absolutnie nie powinniśmy przelewać go wodą, a do gotowania dodawać oliwy! Dlaczego? Woda spłukuje skrobię, a oliwa osadza się na powierzchni pasty, co uniemożliwia odpowiednie połączenie się z sosem. Dobrej jakości, tradycyjny makaron włoski składa się tylko z wody i pszenicy durum. Ta ostatnia zawiera mniejszą ilość wspomnianej skrobi, co powoduje, że pasta dużo trudniej się rozgotowuje i nie skleja się!
Zmieszaj z sosem
Trzeba pamiętać, że makaron po odsączeniu dalej podlega procesowi gotowania, trzeba go więc ściągnąć z ognia w odpowiednim momencie i jak najszybciej połączyć z sosem. Odpowiednia ilość sosu to taka, która lekko pokrywa powierzchnię pasty. Im makaron cieńszy, tym sos powinien być lżejszy. Jeśli makaron jest większy i grubszy, świetnie nada się do zapiekania – mówi Marta Martys, Marketing Manager marki Barilla.
I jak? Nadal jesteśmy pewni, że dobrze gotujemy makaron? Jeśli tak, to świetnie! Jeśli nie – pozwólmy, żeby powyższe zasady jego przygotowania na stałe zagościły w naszej kuchni. Efektem będzie pyszne, pożywne i zdrowe danie we włoskim stylu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















