Warzywa dokładnie ymuć. Marchewkę obrać i wraz z papryką pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w niezbyt cienkie talarki, a brokuł podzielić na różyczki. Z ubitych jaj, mąki , sosu sojowego i zimnej wody przygotować panierkę. Każdy kawałek warzyw maczać w panierce ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Makaron po japońsku
Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu – zazwyczaj zalewa się go na klika minut wrzatkiem albo gotouje 2-3 minuty.Pokroić i zeszklić cebulkę, imbir i czosnek na woku lub dużej patelni. Dodać jajka i smażyć przez chwilę, często mieszając. Dodać makaron oraz ...
Bucatini w żółtym sosie
Makaron bucatini ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju.Do niezbyt gorącego bulionu warzywnego dodać mąkę rozmieszaną z kilkoma łyżeczkami wody i przecier pomidorowy. Podgrzewać i doprowadzić do wrzenia. Lekko ostudzić, dodać ...
Ryż z pomidorami
W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim pokrojoną w talarki cebulę. Zmniejszyć ogień i dodać imbir, kurkumę, chilii oraz przecisnięty przez praskę czosnek. Wrzucić obrane ze skórki, posiekane pomidory i chwilę dusić. Następnie dodac ryż i dokładnie wymieszać. Dolać wodę ...
Ziemniaki na ostro
Ziemniaki obrać i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i parę łyżek wody. Po pięciu minutach dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę oraz drobno posiekaną chilli. ...
Rogout z ryb
Cebulę pokroic w kostkę i zeszklić na maśle Dodac pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić podlewając bulionem. Po ok. 5 minutach dodach startą na tarce marchewkę, podzielone na różyczki brokuły. Rybę dokładnie opłukać, pokroić na kawałki, dodać do warzyw wraz z ...
Zite z anchois i tuńczykiem
Makron zite ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony niezbyt drobno czosnek i odsączone posiekane filecki anchios. Smażyć przez minutę, po czym dodać wino i suszony tymianek oraz bazylię. ...
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jajko, makę, sól i pieprz. Dokłdnie rozmieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżka nakładać ciasto, formując niewielkie placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Powinno wyjść ok. 8 sztuk ...
Indyjski omlet
Do miski wbić jajka, dodać posiekaną bardzo drobno cebulkę, cienkie plasterki chilli oraz większość pokrojonej kolendry – kilka gałązek pozostawić do dekoracji. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoto po kolei dwa cienkie omlety. Złożyć na pół, udekorować listkami kolendry, ...
Smażone bakłażany z jogurtem i kminkiem
Bakłażany pokroić na cienkie plasterki i posolić. Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć bakłażana z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu. Na patelni – po zmniejszeniu ognia – wrzucić kminek oraz pokruszoną papryczkę. Podsmazone przyparawy wylać na plastry ...