Dorsza opłukać, osuszyć, skropić sokiem z połowy cytryny. Przykryć talerzem i odstawić na godzinę do lodówki. Grzyby opłukać, gotować przez ok. 10 minut, a następnie odcedzić zostawiając 1 łyżkę wywaru. Wyjąć i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Ugotować ziemniaki w ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Zapiekany jarmuż
Jarmuż dokładnie umyć. Z każdego liścia wyciąć twarde szypułki. W dużym garnku rozgrzac olej, wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć 2 -3 minuty. Dodać liście jarmużu i podlać je nieco wodą. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Przed ...
Japońska tempura z warzyw
Warzywa dokładnie ymuć. Marchewkę obrać i wraz z papryką pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w niezbyt cienkie talarki, a brokuł podzielić na różyczki. Z ubitych jaj, mąki , sosu sojowego i zimnej wody przygotować panierkę. Każdy kawałek warzyw maczać w panierce ...
Makaron po japońsku
Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu – zazwyczaj zalewa się go na klika minut wrzatkiem albo gotouje 2-3 minuty.Pokroić i zeszklić cebulkę, imbir i czosnek na woku lub dużej patelni. Dodać jajka i smażyć przez chwilę, często mieszając. Dodać makaron oraz ...
Bucatini w żółtym sosie
Makaron bucatini ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju.Do niezbyt gorącego bulionu warzywnego dodać mąkę rozmieszaną z kilkoma łyżeczkami wody i przecier pomidorowy. Podgrzewać i doprowadzić do wrzenia. Lekko ostudzić, dodać ...
Ryż z pomidorami
W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim pokrojoną w talarki cebulę. Zmniejszyć ogień i dodać imbir, kurkumę, chilii oraz przecisnięty przez praskę czosnek. Wrzucić obrane ze skórki, posiekane pomidory i chwilę dusić. Następnie dodac ryż i dokładnie wymieszać. Dolać wodę ...
Ziemniaki na ostro
Ziemniaki obrać i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i parę łyżek wody. Po pięciu minutach dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę oraz drobno posiekaną chilli. ...
Rogout z ryb
Cebulę pokroic w kostkę i zeszklić na maśle Dodac pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić podlewając bulionem. Po ok. 5 minutach dodach startą na tarce marchewkę, podzielone na różyczki brokuły. Rybę dokładnie opłukać, pokroić na kawałki, dodać do warzyw wraz z ...
Zite z anchois i tuńczykiem
Makron zite ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony niezbyt drobno czosnek i odsączone posiekane filecki anchios. Smażyć przez minutę, po czym dodać wino i suszony tymianek oraz bazylię. ...
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jajko, makę, sól i pieprz. Dokłdnie rozmieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżka nakładać ciasto, formując niewielkie placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Powinno wyjść ok. 8 sztuk ...