Warzywa umyć, obrać. Marchewki pokroić w grube plastry, ziemniaki w sporą kostkę, brokuł podzielić na różyczki. Do granka do niewielkiej ilości wrzątku wrzucić marchewkę i ziemniaki i gotować przez ok. 15 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać brokuły. Warzywa ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Spaghetti w sosie z awokado i ricotty
Makaron ugotować al dente wegług przepisu podanego na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odorbiną wody.Awokado obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Dodać serek ricotta, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Podgrzać, doprawić do smaku solą ...
Warzywa w garam masali
Ziemniaki i marchewkę i pokroić w kostkę. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odsączyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Dodać ziemniaki, marchewkę, groszek i pokrojone pomidory oraz garam masalę. Dusić przez 5 minut. Doprawić ...
Zapiekane awokado
Awokado delikatnie obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie i długie kawałki, a następnie pokropić sokiem z cytryny. W śmietance rozpuścić pół kostki bulionowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. W natłuszczonych naczyniach do zapiekania ułożyć kawałki awokado i polać śmietanką. Na wierzchu ...
Warzywa słodko – kwaśne
Orzechy smażyć chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać posiekaną drobno cebulkę i imbir oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i poszatkowaną kapustę pekińską. Dusić przez 5 minut. Z bulionu, cukru, sosu sojowego, ketchupu, mąki ziemniacznej przygotować zalewę, którą – dokladnie wymieszaną – dodać do warzyw. ...
Ruskie pierogi
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Połączyć z ze zmielonym twarogiem, przetartymi ziemniakami. Doprawic mocno do smaku solą i pieprzem.Z maki, żółtek i wody oraz odrobiny soli ...
Spaghetti w sosie śmietankowo – szpinakowym
Szpinak rozmrozić i dusić w 100 ml śmietany. Doprawic do smaku solą i pieprzem oraz gałką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy odparuje cała woda, dodać śmietanę i podsmażone przez chwile grzyby. Doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente w ...
Ryba po grecku
Rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące, dokładnie przyciskając. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na trace warzywnej, cebulę drobno posiekać. Dusić do miękkości (przez ok. 30 minut) na niewielkiej ilości oleju na małym ...
Penne z białym pesto
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju wg wskazówek na opakowaniu. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10 minut. Następnie dokładnie odsączyć i obrać ze skórek, a potem dokładnie zmielić. Zmielone migdały wymieszać z ...
Conchiglioni z warzywami
Conchiglioni ugotwać al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobina oleju. Gotowac nieco ktrócej niż podano w przepisie na opakowaniu. Odsączyć i przelać na sicie zimną wodą. W czasie gdy gotouje się makaron, posiekać w drobną kostką wszystkie warzywa i ...