Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Czosnek i papryczki drobno posiekać. Do dużego rondla wlać oliwę i i gdy nie jest jeszcze zbyt gorąca wrzucić czosnek i papryczkę. Smażyć przez minutę, często mieszając. Wlać ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Conchiglioni z ricottą i łososiem
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolnego wrzątku z odrobiną oliwy. Odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą. W czasie, gdy gotuje się makaron, posiekać szalotkę, a łososia pokroić w drobne kawałeczki. Wymieszać z serem ricotta i posiekanym koperkiem. Dodać ...
Paella z warzywami
Do dużego rondla o grubym dnie, który nadaje się do wstawienia do piekarnika, wrzucić ryż i przez chwilę go prażyć. Nastepnie dodać kilka łyżek oliwy z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę, marchewke pokrojoną w plasterki oraz paski papryki i różyczki kalafiora. Podlać wodą i ...
Sandacz w warzywach
Jeżeli to tylko możliwe, filety z sandacza skropić sokiem z cytryny, lekko osolić i odstawić na 5 godzin do lodówki. Następnie osuszyć. Cebulę posiekać, pozostałe warzywa pokroić w słupki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać resztę warzyw i smażyć przez ok. ...
Lasagne ze szpinakiem
Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 10 minut w 125 g śmietany. Dodać też sól, pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Z twarogu, jaj, śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw zrobić gładka masę. Dodać dwie łyżki tartego sera.Pieczarki ...
PIerogi z soczewicą
Soczewicę gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzić i niezbyt dokładnie zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklic na oleju. Dodać do soczewicy wraz z przeciśniętym prze praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami. Wymieszać i doddać roztrzepane jajko.Z maki, jajka, odrobiny ...
Bakłażany pod czosnkowym beszamelem
Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie kawałki. Posmarować olejem, lekko posolić i grillować na złoto z obu stron. W tym czasie w rondelku rozgrzać masło, podsamażyć na nim posiekany drobno czosnek. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, dodawać ...
Faszerowane bakłażany
Bakłażany dokładnie umyć. Odciąć końcówki i ostrym nożem o długim ostrzu wydrążyć środek. Nasolić środek. Wycięty miąższ posiekać. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokojone, obrane wcześniej ze skórki pomidory oraz miąższ bakłażana,a także przeciśnięty przez praskę czosnek ...
Penne z kurkami
Kurki obrać, dokładnie opłukać i dusić pod przykryciemna małym ogniu na rozgrzanej oliwie przez pięć minut. Dodać wino, przyprawy, sok z cytryny i dusić kolejne pięć minut. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobina oliwy. Odsączyć.Kurki ...
Tartaletki z dynią i fetą
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy, często mieszając.W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki.Gdy dynia ...