Trendy florystyczne odniosły liczne sukcesy w świecie mody. Od teraz królować będą również na naszych stołach. Innowacyjna kuchnia Basi Ritz łączy w sobie świeży i egzotyczny wygląd oraz niepowtarzalny smak. Skorzystaj z nowych przepisów, aby przenieść wiosnę do kuchni!
Kwiaty w kuchni – z czym to się je?
Zawierają witaminy z grupy B i C. Wspomagają leczenie przeziębień i grypy, a także skutecznie przyspieszają przemianę materii. Każdy może przygotować potrawę z kwiatów, wystarczy poznać kilka wskazówek. Słodkie kwiaty można stosować jako uzupełnienie deserów, podobnie jak różane nadzienie, bez którego ciężko wyobrazić sobie pączki. Są doskonałym składnikiem nalewek, soków i herbaty. Niektóre odmiany mogą posłużyć nawet jako zamiennik kosztownych przypraw – np. nagietek świetnie spisze się jako tańsza wersja szafranu. Rumianek będzie pasował jako dodatek do drobiu, zaś smażony kwiat cukinii podkreśli smak ostrego sera lub twarogu. Kwiatami ogórka można urozmaicić ulubioną sałatkę. Możliwości jest znacznie więcej. „Przede wszystkim jednak uwielbiam wszystkie kwiaty ziół. Wspaniale smakują kwiaty szczypiorku i czosnku! Bazylia, szałwia, rozmaryn, tymianek wyglądają nie tylko przepięknie, ale mają cudowny, delikatny smak ziół… ” – wyznaje Basia Ritz. Być może to właśnie kwiaty pozwolą Ci odkryć Twoją oryginalną kulinarną drogę?
Roladki z kurczaka z szynką parmeńską w kwiatowym przepychu według Basi Ritz
Składniki (dla 4 osób)
4 małe, pojedyncze piersi z kurczaka
12 plastrów szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej)
świeżo zmielony, czarny pieprz
oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
12 wykałaczek
5 – 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w drobną kostkę
parę listków posiekanej, świeżej mięty
parę listków posiekanej, świeżej bazyli
około 100-150 g młodych liści sałaty
jadalne kwiaty, np. nasturcje, aksamitki (pąki kwiatowe bez nasady szypuły!), bratki, ogórecznik, stokrotki; w sezonie również kwiaty ziół
Sos do sałaty
1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżki octu balsamicznego
½ szalotki, bardzo drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka miodu
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 150°C. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 3 plastry. Ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Na każdym położyć plaster szynki, doprawić lekko pieprzem (soli nie trzeba, szynka jest wystarczająco słona). Ciasno zwinąć w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika (środkowa szyna) na ok. 15 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe). Musztardę, miód, sól i pieprz połączyć z octem, powoli dodawać olej i tak długo mieszać trzepaczką, aż powstanie emulsja. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki, bazylię i miętę. Wymieszać. Z roladek usunąć wykałaczki, przekroić ukośnie. Sałatę umyć, osuszyć i umieścić na talerzach. Polać dressingiem, dodać kwiaty i roladki.
Więcej przepisów Basi znajdziesz na stronie www.kulinarnamekka.blogspot.com
O czym warto pamiętać?
Kwiaty dzielą się na jadalne i trujące. Należy unikać kwiatów pryskanych chemikaliami, a także tych rosnących przy drogach (ze względu na dużą zawartość ołowiu). Środkowe części kwiatów oraz białe końce płatków trzeba usunąć, a resztę wystarczy dokładnie umyć i osuszyć.