Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Robert Trzópek promuje polską kuchnię w Indiach!

Na zaproszenie Instytutu Polskiego, Robert Trzópek z restauracji Tamka 43, wyruszył w podróż do New Dehli w Indiach. Podczas trwającego tam festiwalu ”Quarter of European Delights”, Trzópek zaprezentuje autorskie dania, będące kwintesencją polskiej kuchni XXI wieku. Kulinarny kwartet Europy Od 1 do 9 listopada, w hotelu Hilton w New Dehli, odbywa się festiwal kulinarny krajów Wyszehradzkich. Elitarne wydarzenie ma na celu szeroką promocję kultury kulinarnej członków grupy – Czech, Węgier, Słowacji i Polski w Indiach. Na zaproszenie tamtejszych instytucji przedstawicielskich, do Indii przyjechało czterech najlepszych kucharzy z centralnej Europy. Każdy z nich przedstawi swoje popisowe dania łączące narodowe tradycje kulinarne z elementami nowoczesnej gastronomii. Nowopowstały Instytut Polski w New Dehli zdecydował, że nasz kraj najlepiej zaprezentuje Robert Trzópek z warszawskiej restauracji Tamka 43. „(…) Chef Robert Trzópek, należący do elity polskiej gastronomii, da posmakować Polski XXI wieku i jej kultury.”– powiedziała Anna Tryc-Bromley, dyrektor Instytut Polskiego w New Delhi. Robert Trzópek, jest jedynym szefem kuchni z Polski, zaproszonym do uczestnictwa w festiwalu. Ponadprzeciętne umiejętności, prawdziwa pasja oraz intuicja kulinarna zdecydowały, że to właśnie jego spotkało to wielkie wyróżnienie. Polska kuchnia w mistrzowskim wydaniu Śledź, pierogi, wódka czy kiełbasa – to podobno najczęstsze skojarzenia z kuchnią Europy Środkowej. Kulinarne stereotypy przełamują na szczęście ludzie, tacy jak Robert Trzópek. Jego codzienna praca udowadnia, że polska kuchnia nie ustępuje w niczym kuchni francuskiej czy włoskiej. Wielokrotnie nagradzana warszawska restauracja Tamka 43, ostatnio uznana za najlepsza restaurację w Polsce w rankingu Poland 100 Best Restaurants, w której gotuje Trzópek, słynie z menu na światowym poziomie, którego nie powstydziłaby się kopenhaska Noma czy legendarna El Bulli. Wizytówką tego kulinarnego mistrza są dania łączące tradycję z innowacją. Nic więc dziwnego, że to właśnie Robert Trzópek został zaproszony do Indii, by reprezentować nasz kraj i promować polską kuchnię XXI wieku. Prawdziwy popis swoich umiejętności Trzópek da trzeciego dnia festiwalu, który w całości poświęcony będzie Polsce. Goście zebrani w hotelu Hilton będą mieli szansę obejrzeć pokazy dotyczące polskiej kuchni, a punktem kulminacyjnym wieczoru będzie kolacja przygotowana przez Roberta Trzópka. Dania skomponowane przez Polaka dołączą również do menu hotelowej restauracji i będą dostępne dla jej gości przez cały okres trwania festiwalu. Trzópek przygotował na tę okazję aż pięć zestawów, z których każdy zawiera po cztery potrawy reprezentujące nowoczesną kuchnię polską. W mistrzowskim menu znalazły się m.in. karmelizowana skorzonera z puree z pasternaka i dresingiem czekoladowym, marynowana pierś gęsi z jałowcem, sałatką z jabłka i buraka, policzek wołowy z burakiem i selerem, grasica cielęca z praline orzechowym, kaparami i rodzynkami oraz pieczony seler z kasztanami, sosem maślanym i kawiorem z łososia. Mistrz kulinarny zapowiedział, że podczas pobytu w Indiach chce jak najlepiej reprezentować Polskę oraz poznać tamtejszą kuchnię w poszukiwaniu nowych inspiracji, które może przywieźć ze sobą do kraju: „Bardzo cieszę się na wizytę w New Dehli i możliwość współpracy z szefem hotelu Hilton. Chętnie podzielę się swoimi umiejętnościami, ale i sam zmierzam skorzystać i po powrocie wprowadzić do karty Tamki 43 dania inspirowane tamtejszą kuchnią. ”Robertowi Trzópkowi serdecznie gratulujemy tego wyróżnienia! www.tamka43.pl DOSSIER: Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.