Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Zupa zacierkowa

Nie masz pomysłu co podać na pierwsze danie? Przywróć smak dzieciństwa do swojego domu - przygotuj przepyszną zupę zacierkową! 

Depositphotos_12356059_original

składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku (w plasterkach)
  • 2 małe cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 1/4 kawałka korzenia selera
  • biała część pora
  • 1/2 średniej pietruszki
  • pęczek koperku i szczypiorku
  • 2 kostki rosołowe – opcjonalnie
  • ½ szklanki zielonego groszku
  • 1 liść laurowy
  • 2,5 litra zimnej wody
  • sól/pieprz
  • olej do podsmażenia cebuli i boczku
  zacierki:
  • 1 jajo
  • mąka pszenna

przyrządzanie:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
  • Umyty por kroimy w krążki.
  • Do garnka wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz groszek. Dodajemy kostki rosołowe, liść laurowy i zalewamy 2,5 litrami zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mąkę (tak, żeby ciasto się dobrze rozwarstwiło) i wyrabiamy zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem (możemy dodać odrobinę soli). Zacierki powinny się same formować.
  • Do wywaru dodajemy zacierki, mieszamy dokładnie, aby się nie posklejały, chwilkę gotujemy.
  • Obraną cebulę kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażmy cebulę i boczek aż lekko zbrązowieją. Bez tłuszczu dodajemy do zupy.
  • Szczypiorek i koperek drobno siekamy, po czym dodajemy do zupy.
  • Chwilkę podgotowujemy i gotowe.

 

Zobacz też przepis na: Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem