Popularne zamówienie "małe jasne" można tu zastąpić hasłem "mała jasna". Treściwa zupa podpatrzona u naszych zachodnich sąsiadów.
przepis z kuchni: niemieckiej
czas: 90 minut
liczba porcji: 6
składniki:
Półtora litra warzywnego bulionu
Pół litra jasnego piwa
1 kg ziemniaków
1 cebula
30 dag kapusty kiszonej
łyżka oleju
sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek
przyrządzanie:
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany w dużym garnku olej – smażyć chwilę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać niewielką ilością bulionu. Po pięciu minutach dodać pokrojona kapustę, resztę bulionu i zioła. Gotować przez 10 minut, dodać piwo. Doprawić do smaku i gotować przez następne 10 minut.
uwagi:
W oryginale tego przepisu znaleźć można kiełbasę. Cóż, co kto lubi - my sugerujemy parówki sojowe...