Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Sernik to uniwersalny deser, który nigdy się nie nudzi – nie ma w tym nic dziwnego! Jego aksamitna tekstura i subtelny smak bez wątpienia przekonają do siebie każdego miłośnika słodkości.

Przepis na sernik z twarogiem i budyniem

Chcesz przygotować klasyczny deser w nieco urozmaiconej wersji? Przepis na sernik z wiaderka z budyniem pozwala na przygotowanie sernika bez dodatku biszkoptów lub z biszkoptowym dnem. Obie wersje są wyśmienite i z całą pewnością zadowolą gości swoją miękkością i subtelnością smaku.

W pierwszej kolejności dodaj jajka do twarogu i dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się zintegrowały. Następnie utrzyj masło z cukrem do uzyskania jednolitej masy i dodaj do masy twarogowej. Kiedy wszystko dobrze się połączy, dodaj dwa opakowania budyniu i ekstrakt z wanilii. Starannie wymieszaj całość, aby masa była gładka i bez grudek.

W osobnym naczyniu ubij śmietankę z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę i powoli dodawaj do masy twarogowej, delikatnie mieszając. Na następnym etapie stajemy przed wyborem – zrobić spód z biszkoptów czy pominąć ten element.

Jeżeli wybierasz biszkopty, przygotuj tortownicę o wymiarach 30 × 20 – wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wypełnij biszkoptami. Następnie na tak przygotowane ciastka wylej masę twarogowo-śmietankową, umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez 40 minut.

Dla sernika bez biszkoptowego spodu, po prostu wyłóż brzegi tortownicy papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wlej masę do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika na 50 minut.

Bez względu na to, czy robisz sernik z budyniem bez spodu czy z biszkoptami, po upieczeniu pozostaw go w piekarniku do ostygnięcia. Pozwoli to uniknąć opadania ciasta. Na koniec możesz posypać sernik cukrem pudrem.

Z czym podawać sernik?

Sernik można podawać z różnymi dodatkami, które z pewnością podkreślą jego smak. Oto kilka propozycji:

  • Sos owocowy – można go zrobić z dowolnych owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody lub wiśnie. Owoce wystarczy podgrzać z dodatkiem cukru, a następnie zmiksować na gładki sos. Sernik można polać sosem tuż przed podaniem.
  • Świeże owoce – podanie sernika z sezonowymi owocami to świetny sposób na dodanie świeżości i koloru do deseru. Truskawki, maliny, borówki, figi, kiwi lub plastry świeżego mango wyglądają i smakują doskonale z sernikiem.
  • Bita śmietana – kremowa i delikatna bita śmietana jest klasycznym dodatkiem do sernika. Możesz ją udekorować na wierzchu sernika lub podać osobno.
  • Sos karmelowy lub czekoladowy – sosy te są cięższe i słodsze, ale dla miłośników tych smaków będą doskonałym dodatkiem.
  • Lody – sernik podawany z ulubionymi lodami to połączenie, które z pewnością zadowoli wielu gości.
  • Migdały lub orzechy – posiekane orzechy mogą dodać sernikowi nie tylko smaku, ale również chrupkości.

Każdy ma różne upodobania smakowe, dlatego warto eksperymentować z różnymi dodatkami, aby znaleźć swoje ulubione połączenie!