Wyszukane francuskie danie, nie najprostsze ale warte włożonego wysiłku.
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
składniki:
pęczek szparagów
20 g masła
120 g margaryny
350 g mąki
pęczek koperku
3 jaja
100 g śmietany
100 ml mleka
50 g owczego sera
sól, pieprz
przyrządzanie:
Szparagi cienko obrać, związać bawełnianą białą nitką i gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie główkami do góry, a następnie odsączyć. W garnku zagotować 150 ml wody z margaryną. Gdy margaryna jest już rozpuszczona, dodać mąkę i płaską łyżeczkę soli – dokładnie wymieszać łyżką tak, aby składniki połączyły się i powstało jednorodne ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 20 minut. Przygotować nadzienie miksując jaja razem z mlekiem, śmietaną, owczym serem i posiekanym drobno koperkiem. Doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką okrągłą formę. Ponakłuwać widelcem.
Wstawić na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Szparagi przekroić na połówki i ułożyć główkami do środka, zapełniając wolne miejsca odciętymi częściami. Polać masą z sera i jaj. Piec przez około 30 minut.
uwagi:
Polecamy z kieliszkiem czerwonego wina i sałatką z pomidorów.