Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem
 
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem Tradycyjna sałatka z gotowanych jaj wzbogacona smakiem wędz... więcej...
przysmak dnia
Pascha
 
Pascha Tradycyjny wielkanocny przysmak przygotowywany z mielonego ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  pasty

 Pizza - cienkie ciasto

  Jedna z dwóch proponowanych przez nas podstaw do przygotowania tradycyjnego włoskiego dania
 
czas: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta
liczba porcji: 2
 
składniki: 400 g mąki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

 
przyrządzanie: Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać je widelcem.


komentarze
   1-10 z 97   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
aqaTego szukałam :) Idealnie cienkie ciasto :) Sprawdzone Pycha Polecam wszystkim :)))
kinia WSPANIAŁE!!! ŚWIETNE I REWELACYJNE!!! UWIELBIA TA PIZZE CAŁA MOJA RODZINA I WSZYSCY ZNAJOMI!!! JAK NAJBARDZIEJ POLECAM WSZYSTKIM
milcia122super jest to ciasto wyszło mi bardzo dobrze dzięki za przepis :}
Jeden wielki mążMężczyźni to najlepsi kucharze. Kobiety całe życie stoją w kuchni a jednak dania nie są perfekcyjne ;) A co do pizzy polecam. Wyśmienita pizza mi wyszła z tego przepisu .
asiapycha!!!!:)
JustynaU mnie ciasto potrzebowalo duzo wiecej wody i nie dalo sie zrobic z drozdzy zadnego "wałka" ale w rezultacie- REWELACJA. Polecam!! przepyszna :) Mąż ją robił, więc i facetowi moze sie udac.
mariano italianou nas we wlochach robi się lepiej.
RoxiMusze sprawdzić ten przepis:) a reszte składników typu szynka ser itp. dodaje sie odrazu czy jak ciasto sie upiecze dopiero?
alicekNie ważne czy to przepis włoski czy nie... Cieszę się że po raz pierwszy w życiu wyszedł mi cieniutki spód pizzy, i nie jakis "plastikowy" tylko smaczny :) PS. ja dodałam troszkę więcej wody i mniej przypraw.
KrytykKulinarnyPróbowałem wiele przepisów na cienkie ciasto ale te jest pycha ! tylko dodaje 50 g drożdży :)
   wyswietlono 1-10 z 97   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Pizza - cienkie ciasto

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl