Wymarzone danie dla zabieganych - proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem o wspaniałym smaku
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 25 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu farfalle
1 duży por
1 puszki groszku
3 pomidory bez skórki (mogą być z puszki)
1 cukinia
2/3 szklanki śmietany
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej świeżej bazyli
sól, pieprz
4 łyżki parmezanu
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju.
Masło roztopić w dużym rondlu. Wrzucić przeciśnięty prze praskę lub drobno posiekany czosnek, cukinię i pokrojonego w plasterki pora i smażyć 5 minut, często mieszając. Następnie dodać pokrojone w kawałki pomidory i odsączony groszek. Dusić przez 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić.
uwagi:
Dodać osoloną lekko śmietanę i bazylię. Doprawić do smaku. Lekko podgrzać. Do przygotowanego sosu wrzucić makaron i dokładnie wymieszać. Podawać na ogrzanych talerzach posypane parmezanem.