Tradycyjny staropolski stół na Wielkanoc uginał się od jadła i napoju. Obowiązkowe były: szynka gotowana i surowa, baleron, wędzona polędwica, domowe kiełbasy, ozór peklowany i gotowany, marynowana i pieczona szynka cielęca, sztufada na zimno, pieczone prosię z farszem, pasztet z królika, galareta z ozrów i cielęciny, kilka tłustych sosów i... jeszcze więcej ciast. Przesada, prawda?!?!?!
A kto powiedział, że po Świętach, nerwowo zerkając na poziom cholesterolu i liczbę przyswojonych kalorii, trzeba udawać się na kurację odchudzającą? Proponujemy kilka wiosennych przysmaków, które na Wielkanoc nadają się idealnie, a nie sprawią, że licznik wagi gwałtownie się podniesie.
Jak Wielkanoc, to wiadomo – jaja. Oto kilka oryginalnych i efektownych dań. JAJKA W GALARECIE to przykład potrawy znakomitej zarówno pod względem estetycznym, jak i smakowym, a – co dla gospodyń ważne – można ją przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Równie ciekawie prezentują się JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM.
Prawdziwą ozdobą stołu staną się różnobarwne sałatki: SAŁATKA NICEJSKA i SAŁATA ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM. Ucztą dla oka i podniebienia będą także napełniane twarogowym farszem ŁÓDECZKI Z CYKORII. Swoją lekkością i delikatnością zachwyci gości KREMOWY MUS Z TUŃCZYKA.
Na obiad proponujemy ZUPĘ SZPINAKOWĄ, podawaną z grzankami oraz tradycyjnie polski, nieco zapomniany KULEBIAK. Uwieńczenie wielkanocnej uczty może zaś stanowić orzeźwiająca TARTA CYTRYNOWA.
Życzymy cudownych doznań kulinarnych w zbliżające się Święta!!!