Oryginalna zarówno jeśli chodzi o smak i wygląd majowa potrawa.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 30 minut + 90 minut na przygotowanie bulionu warzywnego
liczba porcji: 4
składniki:
70 dag szczawiu
2 litry bulionu warzywnego (zobacz składniki do BULIONU WARZYWNEGO)
1 awokado
1 cebula
100 g kwaśnej śmietany
łyżka soku z cytryny
łyżka oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
przyrządzanie:
Szczaw dokładnie umyć, usunąć ogonki. Cebule drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać szczaw. Dusić przez 5 minut, a następnie zmiksować wraz z miąższem z awokado. Zalać gorącym bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
uwagi:
Jako dodatek proponujemy grzanki z serem.