Wykwintny truskawkowy deser, podawany niegdyś często u dynastii Romanowów.
przepis z kuchni: rosyjskiej
czas: 2 godziny na marynowanie truskawek + 15 minut przyrządzanie
liczba porcji: 2
składniki:
500 g świeżych truskawek
1 szklanka gęstej śmietany
400 gram lodów waniliowych
cukier
4 łyżki likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau)
starta wanilia
przyrządzanie:
Truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. Część z nich pokroić, posłodzić i zalać do marynowania likierem pomarańczowym. Wymieszać i odstawić do schłodzenia na około 2 godziny.
Ubić śmietanę na sztywno, wymieszać z lekko rozpuszczonymi lodami i posłodzić. Całość podawać z resztą truskawek.
uwagi:
By deser wyglądał efektowniej jego wierzch możemy udekorować kilkoma wyjątkowo ślicznymi truskawkami, polać syropem malinowym i posypać płatkami migdałowymi. Zamiast likieru pomarańczowego do marynaty użyć można niebieskiego Curacao.