Ciasto francuskie ze słodką niespodzianką - palce lizać…
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 porcja ciasta francuskiego
20 - 30 truskawek
pół laski wanilii
1 białko
3 łyżki cukru pudru
przyrządzanie:
Ciasto rozmrozić. Truskawki pokroić na drobne kawałki i zasypać cukrem i startą wanilią, a następnie dusić przez około 10 minut. Odlać sok. Z ciasta francuskiego wykrawać prostokąty o wymiarach około 3cm x 6 cm. Na każdy z nich nakładać łyżkę masy truskawkowej i dokładnie sklejać brzegi. Ciasteczka przed włożeniem do pieca posmarować rozmąconym białkiem. Piec przez około 20 minut w temperaturze około 180 stopni na wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką blasze.
uwagi:
Można podawać po ostygnięciu, ale doskonale smakują też gorące.