Orzeźwiający chłodnik warzywny idealny na pikniki w upalne dni
przepis z kuchni: polskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
3 pory
400 g ziemniaków
2 żółte żółtej papryki (lub 400 g papryki)
500 g pomidorów
1 ząbek czosnku
100 g ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 l soku pomidorowego
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki soku cytrynowego
4 łyżki pokrojonego szczypiorku
4 jaja ugotowane na twardo
150 g gęstej śmietany
przyrządzanie:
Pora pokroić na dwucentymetrowe kawałki, a paprykę w romby o podobnej wielkości. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ryż zeszklić w garnku na oleju, dodać ziemniaki i paprykę. Polać sosem sojowym i posypać pieprzem. Całość zalać sokiem pomidorowym.
Zawartość garnka zagotować, zmniejszyć ogień, gotować zupę na małym ogniu przez około 20 minut.
Doprawić sokiem cytrynowym i mocno schłodzić. Jaja obrać ze skorupek i drobno posiekać.
Po nalaniu do talerzy zupę udekorować śmietaną i posypać siekanym szczypiorkiem i drobno pokrojonym jajkiem.