Coś małego, o nieco egzotycznym smaku, na zaostrzenie apetytu
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 15 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 małe cukinie
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
1 łyżka namoczonych rodzynek
1 nieduża cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki oliwy
drobno starta skórka z połowy cytryny
sól, świeżo mielony czarny pieprz
przyrządzanie:
Cukinie umyć i pokroić na plastry grubości około 5 mm. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Zwiększyć ogień, usmażyć cukinię. Dodać usmażone wczeźniej bez tłuszczu orzeski piniowe, sok z cytryny, natkę, odsączone rodzynki, startą skórkę cytrynową. Podawać na ciepło.