Niewyszukane, łatwo dostępne składniki,a efekt naprawdę interesujący
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 6
składniki:
1 mały lub pół dużego kalafiora
5 pomidorów
5 jaj
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju
2 łyzki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Odsączyć i wystudzić.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki.
Pomidory pokroić w dużą kostkę.
Z majonezu, musztardy, oleju przygotować gładki sos.
W dużej, przezroczystej misce ułożyć na dnie rózyczki kalafiora, lekko poslić i popieprzyć. następnie ułożyć pomidory, a na wierzchu jaja. Ponownie posolić i popieprzyć. Wierzch polać sosem i posypać szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.