Zaostrzająca apetyt sałatka łącząca zdecydowane smaki wędzonej ryby i konserwowych ogórków oraz śliwek w occie.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 6
składniki:
50 dag wędzonej ryby (makreli, piklinga)
4 ogórki konserwowe
3 cebule
2 jabłka
10 śliwek marynowanych
4 łyżki posiekanego szczypiorku
pół szklanki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, sól
przyrządzanie:
Rybę obrać ze skóry i ości. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, w trakcie ucierania skrapiać sokiem z cytryny. Śliwki pokroić w paseczki. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą i sokiem z cytryny. Przygotowane składniki sałatki połączyć, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać z sosem, posypać zieleniną. Na wierzchu udekorowac śliwką.