Wyszukana przystawka na uroczystą kolację na bazie szampana i łososia
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 20 minut + 3 godziny chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
20 dag wędzonego łososia
3/4 szklanki wytawnego szamapana
2 łyżki kaparów
3 łyżeczki żelatyny
sól, biały pieprz
4 gałązki świeżego koperku
przyrządzanie:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Gdy już napęcznieje, rozpuścić, wkładając naczynie do gorącej wody. Łososia zmiksować, wymieszać z szampanem oraz posiekanymi drobno kaparami. Doprawić delikantnie solą i pieprzem, wymieszać z żelatyną. Nalewać do małych foremek, które wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzyć w zimnej wodzie, mus wyłożyć na półmisek oraz przybrać koperkiem.
uwagi:
Podawać z ćwiartkami cytryny