Lubisz od czasu do czasu zjeść jakaś rybkę? Teraz możesz sama w domu zrobić marynowane sledziki. Zapraszam do skorzystania z przepisu i żczę smacznego.
Składniki:
- 500 g solonych śledzi
- 250 ml octu winnego 3%
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić na cienkie plasterki, sparzyć. Śledzie wymoczyć, odcisnąć, usunąć z nich skórę i kręgosłup z ośćmi. Pokroić na kawałki długości 5 cm, ułożyć w słoiku, przekładając plasterkami cebuli. Zagotować ocet z 250 ml wody, przyprawami i cukrem. Marynatę schłodzić i zalać śledzie. Marynować 2-5 dni. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.