Aksamitna zarówno w smaku jak i konsystencji zupa o niezapomnianym aromacie
przepis z kuchni: polskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
20 dag świeżych lub mrożonych borowików
10 sztuk suszonych borowików
1 cebula
1 szklanki mleka
1 kostka bulionu grzybowego
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml śmietany
sól, pieprz
przyrządzanie:
Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotować przez około 10 minut. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić mlekiem. Dokładnie zamieszać, by nie było grudek i stopniowo wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco wystudzić, śmietanę odrobinę posolić, dodać dwie – trzy łyżki zupy, a następnie wlać śmietanę do zupy.
uwagi:
Podawać z groszkiem ptysiowym, posypane natką pietruszki.