Coś dla miłośników kuchni włoskiej, coś dla miłośników ryb - jest to sałatka o zdecydowanym, interesującym smaku.
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
Puszka tuńczyka w sosie własnym
Puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
3 pomidory
2 łyżki kaparów
garść kiełków (fasoli lub soi)
3 fileciki anchois
oliwa
ocet
sól, pieprz, bazylia, oregano
przyrządzanie:
Tuńczyka i fasolę odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kiełki sparzyć wrzątkiem. Składniki wymieszać w miseczce dodając posiekane filety anchois i kapary. Doprawić octem, oliwą i przyprawami do smaku. Odstawić na 10- 15 minut do lodówki. W tym czasie pomidory pokroić w niezbyt cienkie plastry i następnie ułożyć je na całej powierzchni półmiska. Lekko posolić. Na półmisku rozłożyć połączone, lekko schłodzone składniki. Przyozdobić natką pietruszki lub kilkoma listkami świeżej bazylii.
uwagi:
Sałatka włoska z tuńczyka doskonale nadaje się na przystawkę. Dzięki swojemu dość intensywnemu smakowi doskonale zaostrza apetyt.