Proste i efektowne, czyli kwintesencja dań z grilla.
przepis z kuchni: greckiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
250 g twarogu
100 g tartego żółtego sera
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
3 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany
pół łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki świeżo posiekanych ziół
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Bakłażany dokładnie umyć, odciąć zielone ogonki. Przekroić wzdłuż na połówki i z każdej z nich wydrążyć miąższ i pestki. Skropić obficie sokiem z cytryny i ułożyć na grillu na natłuszczonej tacce, skórką do góry. Piec przez około 15 minut.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże i suszone zioła, mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połówki bakłażana napełnić farszem i ponownie ułożyć na grillu, tym razem skórką do dołu. Piec przez około 10 minut. Następnie posypać żółtym serem i piec przez około 5 minut.