Wyszukana propozycja przygotowania przetowrów z małych, leśnych grzybków - w occie z białego wina
czas: 50 minut + 2 tygodnie
składniki:
małe leśne grzybki (borowiki lub podgrzybki)
ocet winny z białego wina
małe cebulki i marchewki
ziele angielskie, ziarna pieprzu i kolendry
sól
przyrządzanie:
Grzybki dokładnie obrać i opłukać. Gotowac przez ok. 20 minut w mocno osolonej wodzie. Odsączyć i zalać octem winnym. Podwóch tygodniach ponownie odsączyć. Nałożyć do wyparzonego wcześniej słoika wraz z pokrojoną w talarki cebulą i marchewką. Dodać po kilka ziaren ziela, pieprzu i kolendry. Zalać gorącym octem winnym, wymieszanym z solą i cukrem (na szklankę octu – pół łyżeczki soli i 1/4 cukru). Śłoiczki odstawić do góry dnem. Następnie pasteryzować rzez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.