Włoski omlet, nieco mniej delikatny niż francuska wersja, może być być przygotowywany z wieloma dodatkami. My proponujemy z grzybami i parmezanem.
czas: 20 minut
liczba porcji: 2
składniki:
6-8 niedużych leśnych grzybów
6 jaj
łyżeczka suszonych ziół (oregano, tymianek)
pół szklanki tartego parmezanu
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki świeżych, posiekanych ziół
przyrządzanie:
Grzyby obrać i dokładnie opłukać. Pokroić na małe kawałki. Smażyć przez około 5 minut z odrobiną soli i pieprzu, często mieszając na dużej ilości oliwy.
Jajka dokładnie rozmieszać, dodać suszone zioła, nieco soli i pieprzu oraz starty parmezan. Wylać na grzyby, smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem podważając brzegi, aby nieścięte jajka spływały do środka. Podawać, gdy wierzch jest ścięty i posypany ziołami, z sałatką z pomidorów i bazylii.