Delikatne paluszki z ciasta francuskiego można przyrządzić z różnymi dodatkami: proponujemy: anchois, czarne oliwki, suszone pomidory, kapary i parmezan
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 10
składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
8 odsączonych filecików anchois
8 suszonych pomidorów z oliwy
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki odsączonych kaparów
pół szklanki startego parmezanu
1 białko
przyrządzanie:
Rozmrozić ciasto farncuskie. Wykrawać dekoracyjnym radełkiem paski o szerokości ok. 2 cm i długości 10 cm. Układać na blasze do pieczenai wyłożonej papierem. Smarować je rozmąconym białkiem, a następnie na części układać po dwa – trzy krążki, na które pokroić oliwki oraz taką samą liczbę kawałeczków anchois, a na pozostałych – kawałki pomidorów oraz kapary. Posypać parmezanem. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 10 – 15 minut.