Delikatny mus z ogórka i awokado podawany zazwyczaj w Hiszpanii w święta Bożego Narodzenia
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 10 minut + 1 godzina chłodzenia
liczba porcji: 2
składniki:
1 średnie, dojrzałe awokado
pół ogórka
sok z połówki cytryny
pół szklanki warzywnego bulionu (może być z kostki)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
kilka kropel sosu tabasco
1 łyżka posiekanego koperku
kilka czarnych, drylowanych oliwek
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
przyrządzanie:
Awokado obrać (najlepiej przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wybrać miąższ). Do rozdrobnionego łyżką lub widelcem miąższu dodać drobno pokrojonego ogórka. Wlać sok z cytryny, bulion, oliwę i wszystko razem zmiksować, aż powstanie gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu tabasco. Wymieszać z posiekanym koperkiem. Przełożyć do miseczek, udekorować pokrojonymi w krążki oliwkami, kleksem jogurtu. Schłodzić i podawać ze świeżym pieczywem i kieliszkiem wytrawnego białego wina.