Tak przygotowane grzane wino podaje się szczególnie często w okresie świąt Bożego Narodzenia w krajach północnej Europy
przepis z kuchni: norweskiej
czas: 10 minut
liczba porcji: 4
składniki:
750 ml czerwonego półwytrawnego wina
3 łyżki cukru
cienko ścięta skórka z pomrańczy
10 goździków
kawałek kory cynamonu
szczypta imbiru
2 - 3 łyżki wina madera (albo innego deserowego)
50 ml wódki (niekoniecznie)
przyrządzanie:
Wino wlać do granka, dodać skórkę z wyparzonej wcześniej pomrańczy, cukier, przyprawy oraz 2 – 3 słodkiego wino. Podgrzewać, często mieszając, aby rozpuścił się cukier. Nie pozwolić, aby się zagotowało. Przed podaniem można ewentualnie dodać do wina (w celu zwiększenia mocy) kieliszek wódki.
uwagi:
W zależności od indywidualnego smaku można dodać nieco mniej lub więcej cukru.