Bardzo znana amerykańska sałatka, której najważniejszym składnikiem jest sałata lodowa
przepis z kuchni: amerykańskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 8
składniki:
1 główka sałaty lodowej
2 małe marchewki
3 jaja na twardo
2 pomidory
1 duża czerowna cebula
pól ogórka
200 g wędzonego sera
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki cotu winnego
ząbek czosnku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Jaja ugotować na twardo w wodzie z odrobiną soli, ostudzić. Sałatę umyć, ouszyć i posiekać. Marchewki i ogórka obrać i wraz z serem pokroić w cienkie słupki. Pomidory pokroić w ósemki, a cebulę przekroić na pół i pokroić w cieniutkie piórka. Wszystkie te składniki wrzucić do dużej misy. Do słoika wlać ocet, dodać nieco soli, zakręcić i dokładniew wymieszać. Następnie dodać oliwę i przeciśnięty przez praske ząbek czosnku. Ponownie energicznie wymieszać, aby powstał sos winegret. Sosem polać sałatkę, wymieszać, a na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki jaja.