Zapomnijmy o fasolce z wody z bułką tartą - znacznie ciekawiej smakować będzie zapiekana z delikatnym serem i plastrami pomidorów
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg fasoli szparagowej
3 kule mozzarelli
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, suszona bazylia
przyrządzanie:
Fasolkę umyć, obrać, ugotować w osolonym wrzątku. Gdy już jest nieco miękka, ale nadal jędrna, odcedzić i przez chwilę studzić.
W tym czasie odcedzić mozzarellę i pomodory i pokroić w dość grube plastry.
Połowę fasolki nałożyć do ormy do zapiekanek, ułożyć na niej połowę sera i pomidorów, rozsmarować przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oprószyć solą, pieprzem oraz bazylią. Ułożyć na tym resztę fasolki, a niej pozostałe plastry mozzarelli i pomidorów, resztę czosku oraz obficie posypać przyprawami. Zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.