Jedna z prostszych, a jednocześnie najbardziej smacznych nalewek.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 15 minut + 4 tygodnie
składniki:
kilogram wiśni
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki
1/2 litra wody
szklanka cukru
przyrządzanie:
Ugotować syrop z wody i szklanki cukru (odszumować, zdjąć ewentulaną pianę) i ostudzić. Do słoja włożyć kliogram umytych wiśni z pestkami oraz dodatkowo kilka rozniecionych pestek. Dodać kilka goździków, wlać spirytus, wódkę oraz syrop. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne, ciepłe miejsce na około 4 tygodnie. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewkę można spożywać od razu, ale jeszce smaczniejsza będzie jeśli pozwolimy jej podojrzewać.
uwagi:
Pozostałe po nalewce owoce można zasypać cukrem, dolać trochę wody (lub wódki, jeśli ktoć chce mocniejszą wersję) aby otrzymać wiśniowy likier.