Te intensywnie pomarańczowe, zapalane przed podaniem naleśniki można również z powodzeniem podawać jako deser
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
Na ciasto:
1 jajo
ok. 60 g pszennej maki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
skórka z połówki cytryny
Na sos:
1 łyżka brandy
30 g cukru
skórka z pomarańczy
60 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
30 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego
przyrządzanie:
Jajo, mleko, mąkę, wodę oraz cukier puder i szczyptę soli zmiksować. Dodać skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej wcześniej cytryny, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wlać kilka łyżek ciasta, ruszając patelnią dokładnie je rozprowadzić. Następnie smażyć bez przykrycia, potrząsając raz na jakiś czas patelnią. Przełożyć na drugą stronę. W ten sposób usmażyć cztery naleśniki.
Na patelnię o grubym dnie wrzucić cukier, dodać kilka łyżek wody i wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Gdy cukier już się rozpuści, zwiększyć ogień. Nadal podgrzewać już bez przykrycia aż cukier zbrązowieje (przez 2 -3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sok i skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i nadal mieszać, aż się roztopi. Wlać likier pomarańczowy i zamieszać.
Na patelnię włożyć naleśnik, polać go sosem, przy pomocy łyżki i widelca złożyć na cztery części.Przełożyć na ogrzany półmisek. W ten sposób postępować z kolejnymi naleśnikami. Na półmisku obifice skropić naleśniki podgrzaną brandy i podpalić. Podawać natychmiast, gdy jeszcze płoną.
uwagi:
Idealnie do tej potrawy komponuje się kieliszek musującego wina.