Tak przyrządzone śledzie od dawna goszczą na warmińskich stołach. Smak korniszonów i czosnku w połączeniu z pysznymi bałtyckimi śledziami zachwyci każdego miłośnika intensywnych smaków…
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut + około 6 godzin oczekiwania
liczba porcji: 6
składniki:
500 gram filetów śledziowych
5 dużych ząbków czosnku
4 ogórki konserwowe
100 ml octu spirytusowego
szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki majonezu
2 pęczki koperku
szczypta startej skórki z cytryny
sok z ćwiartki cytryny
sól, pieprz, cukier
przyrządzanie:
Śledzie dokładnie umyć, wstawić do naczynia, zalać wodą, dodać ocet i sok z cytryny, zostawić pod przykryciem na trzy godziny.
Starannie posiekany czosnek bardzo dokładnie wymieszać z skórką z cytryny, pieprzem, solą i drobiną cukru. Dodać majonez i jogurt naturalny i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ogórki pokroić po długości, ułożyć na półmisku. Śledzie dokładnie osuszyć pokroić na trzy części, ułożyć na ogórkach, zalać sosem i odstawić do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem udekorować koperkiem.
uwagi:
Śledzie w sosie czosnkowym nadają się jako przekąska nie tylko na święta Bożego Narodzenia.