Kto powiedział, że zupa ogórkowa musi być robiona z kiszonych ogórków? Proponujemy spróbować ze świeżymi...
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 ogórki
por
litr jarzynowego bulionu (może być z kostki)
1 awokado
125 ml śmietanki kremówki
125 g jogurtu naturalnego
pęczek koperku
łyżka oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Ogórki dokładnie wyszorować, przekroić w poprzek, a następnie kroić na grube plasterki. Por umyć, oczyścić, pokroić w grube krążki. W garnku rozgrzać olej, na który wrzucić pokrojone warzywa. Dusić przez kilka minut. Do warzyw wlać połowę bulionu i gotować 10 minut. Koperek umyć, odłożyć trochę do dekoracji. Resztę grubo posiekać, awokado przepołowić, wyjąc pestkę, łyżką wybrać miąższ. Zupę zmiksować z koperkiem i awokado. Dolać resztę bulionu. Zupę lekko przestudzić, wymieszać ze śmietanką wymieszaną z jogurtem, doprawić do smaku. Każdą porcję dekorować gałązką koperku i odrobiną zmielonej gałki muszkatołowej.
uwagi:
Można podawać na gorąco, ale również na zimno. Zupa będzie bardziej treściwa, jeśli dodamy do niej połówkę jaja na twardo. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym.