Przekąska, która zachwyci absolutnie każdego. Bakłażan pieczony pod czosnkowym beszamelem. Taki pyszny, że można oszaleć.
składniki:
- 3 małe bakłażany
- 1 cukinia
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g cheddara
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 3 łyżki łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
przyrządzanie:
- Umyte bakłażany pokrój wzdłuż na pół i natnij w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry). Bakłażany ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, dopraw je solą i pokrop oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 25-30 minut.
- Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek.
- Beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, cały czas mieszając zrób zasmażkę, następnie stopniowo wlewaj mleko. Cały czas mieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodaj gałkę muszkatołową, sól, otarty ząbek czosnku.
- Łódeczki z bakłażana faszeruj warzywami, posyp startym serem , polej sosem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) około 10 minut.
- Smacznego!