Czy jest coś lepszego niż domowe pieczywko ze świeżym masełkiem? Chyba nie! Sprawdźcie prosty przepis na bagietkę pełnoziarnistą!
składniki:
- 320 g wody
- 1 łyżka miodu
- 7 g suchych drożdży
- 140 g mąki żytniej typ 2000
- 70 g pszennej pełnoziarnistej
- 240 g mąki pszennej typ 650
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie łyżką po czym wyrabiamy ręcznie ciasto. Można użyć też robota kuchennego (mieszamy przez 3 minuty na średnich obrotach).
- Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski (którą należy natrzeć oliwą) i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki (podsypując stolnicę solidnie mąką).
- Bagietki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30-40 minut żeby podrosły. Na cieście nacinamy paseczki.
- Piekarnik nagrzewamy do 230*C.
- Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek.
- Bagietki pieczemy przez około 15-20 minut.
- Studzimy na kratce.