Moda na burgery trwa. Przechodząc się ulicami większych miast co krok widzimy knajpki specjalizujące się w przyrządzaniu tego dania. Nasza redakcja jest jednak za domowym gotowaniem, dlatego też przygotowaliśmy prosty przepis na burgera z mięsa z indyka. Przyrządzanie tego typu posiłków ma też jedną zaletę - różnorodność dodatków, które można dodać według swoich upodobań. Pychota!
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
Mięso:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 2 duże bułki lub ciabatty
- 4 liście sałaty
- Pokrojony w plasterki ogórek kiszony
- ½ pomidora pokrojonego w plastry
- ¼ dymki pokrojonej w piórka
- Świeże zioła
- kilka plasterków sera
- Kilka pasków papryki
- ketchup/majonez/dowolne sosy
przyrządzanie:
- Mięso, cebulę, zioła i przyprawy mieszamy w misce.
- Formujemy z mięsa dwie kule, które lekko od góry zgniatamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej mięso, smaż z obu stron około 5 minut, jeśli uznasz, że należy dłużej to smaż dalej. Czas smażenia zależy od grubości kotleta.
- W międzyczasie przekrój bułki na pół i włóż na parę minut do rozgrzanego wcześniej na 180 *C piekarnika.
- Gotowe bułki wyłóż sałatą, nałóż mięso, nakryj je serem i dodaj dowolne dodatki wraz sosem.
- Smacznego!
Pochwal się swoim przepisem i wygrywaj nagrody (zobacz tutaj)