Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kurczak na puszce piwa

Sezon grillowy już za chwilę! Oto jeden z przepisów Jamiego Olivera, który wprowadzi odrobinę szaleństwa do Twojego letniego menu - kurczak na puszce piwa! Spróbujesz?

xxx

czas: 1 godzina 50 minut

liczba porcji: 6 porcji

składniki:

  • 1 cały kurczak z hodowli o wyższym dobrostanie (ok. 1,7 kg)
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa
  • sól morska i świeżo zmielony
  • czarny pieprz
  • 1 puszka twojego ulubionego piwa (330 ml)

przyrządzanie:

Najpierw sprawdź, czy pionowo ustawiony kurczak zmieści się pod pokrywą grilla. Jeśli nie, nic nie szkodzi – zawsze możesz położyć go na płasko. Po prostu musisz wiedzieć, jak będzie się piekł, zanim zaczniesz go przygotowywać.

Potem odłóż kurczaka na bok, żeby osiągnął temperaturę pokojową. W tym czasie przy- gotuj grill do metody gorący kanion. Tackę ociekową wsuń do środkowej części grilla. Zamknij pokrywę i poczekaj, aż ruszt rozgrzeje się do temperatury ok. 175oC.

Oberwij listki z 2 gałązek rozmarynu i utrzyj je w moździerzu z odrobiną oliwy i dużymi szczyptami soli i pieprzu. Następnie tak przyprawioną oliwą natrzyj całego kurczaka. Upewnij się, że piwo ma temperaturę pokojową. Odlej (albo wypij!) dwie trzecie puszki, a potem wrzuć do niej 2 pozostałe gałązki rozmarynu.

Teraz najtrudniejsza część – obiema rękami rozszerz nacięcie po patroszeniu i ostrożnie nabij kurczaka na puszkę. Jeśli pieczesz kurczaka na leżąco, upewnij się, że otwór puszki jest w środku, tak żeby piwo się nie wylało.

Postaw kurczaka na środku rusztu, wysuwając mu nogi do przodu, żeby się nie przewrócił – wygląda to prześmiesznie – a potem zamknij pokrywę.

Piecz kurczaka mniej więcej 1 godzinę 30 minut, aż się przyrumieni i upiecze przy kości. Jeśli to konieczne, w poło- wie pieczenia dosyp węgla. Żeby sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuj go nożem – jeśli sok, który z niego wypłynie, jest przeźroczysty, mięso jest gotowe.

Zdejmij kurczaka z rusztu i odstaw na 10 minut, żeby odpoczął (to idealna okazja na zrobienie kilku fajowych fotek), a potem podziel na części i podawaj. Rozsssmakuj się w jego sssoczystości…

SMACZNEGO!

 

WYGRAJ KSIĄŻKĘ Z KTÓREJ POCHODZI PRZEPIS >>KLIK<<

JAMIE OLIVER’S FOOD TUBE – SZALONY GRILL

 

djbbq_cover_front

 

uwagi:

Kiedy upieczony kurczak będzie odpoczywał, załóż mu okulary przeciwsłoneczne, zrób zdjęcie i wrzuć je na Facebooka – ptak na puszce z piwem i w okularach na pewno zbierze kilka lajków.