Makaron sojowy to popularny składnik kuchni chińskiej czy wietnamskiej. Podany z warzywami, owocami morza i dodatkiem sosu rybno-ostrygowego stanowi idealną propozycję na obiad. Wielbiciele orientalnej kuchni go pokochają!
składniki:
- opakowanie makaronu sojowego
- imbir
- 2 cebule czerwone
- czosnek
- papryka czerwona
- kiełki sojowe
- marchew
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- świerza kolendra
- mrożona mieszanka owoców morza
przyrządzanie:
1. Owoce morza rozmrażamy.
2. Makaron zalewamy wrzącą wodą i odcedzamy.
3. Imbir obieramy i drobno siekamy. Czosnek siekamy. Cebulę, paprykę i marchew kroimy na małe kawałki.
4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy najpierw czosnek i cebulę. Dodajemy warzywa i smażymy przez chwilę.
5. Dorzucamy makaron i owoce morza. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Dodajemy imbir i sos ostrygowy oraz rybny. Doprowadzamy do wrzenia przez następnych 15 minut.
6. Gotową potrawę sypiemy kolendrą.
ZOBACZ TEŻ: Ser camembert w panierce